Waterplein Beijum

Waterplein Beijum-Oost is de upgrading van het plein bij het winkelcentrum Beijum-Oost in Groningen tot een levendig en divers verblijfsplein.

In samenspraak met de bewoners van Beijum-Oost heeft MD Landschapsarchitecten twee modellen voor de verlevendiging van het plein voorgesteld. Een model waarbij ingezet werd op spelen voor jong en oud, en een model waarbij het spelen werd gecombineerd met de functie van verblijfsplek. Dit laatste model had de voorkeur van de meeste bewoners.

Om het plein te verlevendigen zijn een aantal ingrepen gedaan: ten eerste zijn de bestaande bomen vervangen door bomen met een bredere kruin die verkleuren met de seizoenen. Ten tweede is er een permanent podiumelement met tribune op het plein geplaatst voor optredens, buurtfeesten, speeches etc. En tot slot is er centraal op het plein een geelgekleurd, verhoogd betonnen vlak gerealiseerd. Dit vlak is begaanbaar en voorzien van een groot aantal fonteintjes die op warme dagen water kunnen spuiten. Zo brengt het plein in de lente en de zomer levendigheid en verkoeling tegelijk.

Project gegevens

Locatie: Groningen
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Jaar van ontwerp: 2010-2012
Jaar van uitvoering: 2012-2013
Team: Melle van Dijk, Mathijs Dijkstra, Bibi van de Klundert

Kernwoorden: inrichtingsplannen / concept / betrekken

Overige projecten