Scheidende objecten Voerhaven 

De bewoners aan de Voerhaven in Groningen hadden geen duidelijke begrenzing van hun private ruimte. Aan de zogenoemde achterzijde van hun woning was de vloer uitgevoerd in eenzelfde materiaal als het voetpad in de openbare ruimte. Hierdoor werd de private ruimte niet herkend en ook niet als zodanig gebruikt.

Er was behoefte aan meer groen en privacy, aangezien zij in deze gevel beschikken over grote raampartijen, en een duidelijke plek om objecten kwijt te kunnen zonder dat het algemene straatbeeld een rommelige uitstraling kreeg. Eenheid was een belangrijk aspect, maar er was ook zeker een wens om enige vrijheid te hebben in de invulling van deze scheiding en de zo ontstane private ruimte.

In het uiteindelijke voorstel wordt de publieke ruimte met aanlegplaatsen en voetpad gescheiden van de private ruimte door een rechthoekige plantenbak die zelf naar wens gevuld en onderhouden kan worden. De bakken zijn op de grens geplaatst, parallel aan de gevel en vormen zo een kader die de bewoners naar wens kunnen inrichten.

Project gegevens

Locatie: Groningen

Opdrachtgever:

Jaar van ontwerp: 2015

Team: Mathijs Dijkstra, Melle van Dijk

Kernwoorden: maatschappij / object-ontwerp

Overige projecten