Strandweg Lauwersoog

De visie Strandweg Lauwersoog maakt  inzichtelijk hoe de Strandweg in Lauwersoog tot de recreatieve ruggengraat van het Lauwersmeergebied is te maken. De diversiteit en aantrekkelijkheid van het gebied wordt met een aantal basale ingrepen visueel ervaarbaar, zowel op de plek zelf als vanuit de wijdere omgeving.

Op een aantal plekken worden de bosschages die de Strandweg flankeren verwijderd. Hierdoor ontstaat vanaf de Strandweg zicht op het Lauwersmeer en wordt voor gebruikers van de weg duidelijk op welke plek in het gebied ze zich bevinden. De recreatieve voorzieningen aan het meer worden vanuit de omgeving zichtbaar en  worden aangetakt op de recreatieve routes middel van veilige oversteekplaatsen voor fietsers.

Vanuit de omgeving, in het bijzonder de N361, wordt de recreatieve kwaliteit van het Lauwersmeer direct zichtbaar.

Ter hoogte van het dorp wordt de zichtrelatie tussen dorp en meer hersteld. Op deze plek krijgt het dorp nieuwe openbare parkruimte. Dit park biedt overzicht en takt aan op alle bijzondere kwaliteiten van de omgeving. Ook kan er programma voor het dorp ondergebracht worden, zoals een muziekkoepel. De Strandweg doorkruist het park en biedt de weggebruikers zicht op het dorp, het meer, het omringende groen en de vakantiehuisjes van de camping.

Met deze aanpak van de Strandweg worden de bestaande kwaliteiten en recreatieve voorzieningen beter ontsloten. Bovendien is het plan een flexibele onderligger voor toekomstige recreatieve ontwikkelingen.

Project gegevens

Locatie: Lauwersoog

Opdrachtgever: Gemeente de Marne

Jaar van ontwerp: 2015

Team: Mathijs Dijkstra, Nanne Bouma

Kernwoorden: landschappelijke-plannen / aanjagen / visie / verbinden

Overige projecten