Stadionomgeving Euroborg

De buitenruimte van voetbalstadion Euroborg in Groningen is ontworpen voor twee heel verschillende soorten gebruik. In de weekenden laat het gebied duizenden voetbalfans in korte tijd veilig, effectief en overzichtelijk door. Doordeweeks is het een aangename verblijfsruimte voor de diverse winkels, bedrijven en instellingen in het stadion en de omgeving.

Om deze twee soorten gebruik te kunnen verenigen is gekozen voor een open, gemakkelijk toegankelijk terrein, dat steeds met eenvoudige ingrepen het bijzondere van het gebied benadrukt en daarbij gebruikmaakt van de aanknopingspunten die de omgeving biedt.

Het gebied is bestraat met asfalt met een lichte glitter. Hierin is een cirkelpatroon aangebracht dat aansluit bij de cirkels in de gevel van het stadion. Bijzondere bomen- en plantensoorten en robuust, speciaal ontworpen meubilair geven het gebied een geheel eigen sfeer.

Het stadion is op een wierde gelegen; een grote zittrap benut het hoogteverschil en biedt uitzicht over het Winschoterdiep en de stad. In de zomer kan hier tot 's avonds laat van de ondergaande zon genoten worden.

Project gegevens

Locatie: Groningen

Opdrachtgever: Gemeente Groningen

Jaar van ontwerp: 2004-2010

Jaar van uitvoering: 2005-2012

Team: Mathijs Dijkstra, Holly Nichol, Erik de Lange, Melle van Dijk

Kernwoorden: inrichtingsplannen / expertise

Overige projecten