Speelplaats Den Horn

In opdracht van de dorpsvereniging Den Horn in Groningen ontwierp MD Landschapsarchitecten een gevarieerd speelterrein dat grotendeels door de bewoners zelf is gerealiseerd.  Het speelterrein is ruimtelijk flexibel opgezet: toevoegen, wijzigen of verwijderen van spelaanleidingen heeft geen grote invloed op de ruimtelijke beleving van het totaal. De speelplaats bestaat voor een groot deel uit natuurlijke spelaanleidingen waar kinderen zelf een eigen invulling aan kunnen geven.

Wensen van de bewoners

Aanleiding voor de realisatie was het sluiten van de basisschool, waardoor er behoefte ontstond aan vervangende speelplekken voor verschillende leeftijdsgroepen.

De dorpsvereniging inventariseerde de wensen en ideeën van de bewoners. Deze zijn vervolgens gebruikt als basis van het plan. Door de spelaanleidingen zo te ontwerpen dat ze zoveel mogelijk door bewoners zelf gerealiseerd konden worden, ontstond er ruimte om alle wensen in het plan mee te nemen.

Dubbel ruimtegebruik

De geplande renovatie van de naastgelegen ijsbaan schiep de gelegenheid om centraal op het speelterrein een eigen ijsbaan voor de kleintjes te realiseren. Het ijsbaantje wordt in de zomer gebruikt als een licht verdiept, verhard sportveld, met basketbal- en atletiekbelijning. In de winter kan het veldje middels een pompsysteem eenvoudig onder water gezet worden. Door de ondiepte is het ijsbaantje snel bevroren, veilig voor kleine kinderen en met een minimum aan energie te realiseren.

Speelplekken langs rondgang

Rondom het sportveldje/ijsbaantje is een voetpad aangelegd dat langs alle andere speelplekken leidt. Voor de allerkleinsten is het bestaande speelplekje gehandhaafd en voorzien van een veilige groene omzoming; voor ouderen is er een jeu de boulesbaan; voor kleuters een zandbak met speelboom, klim-, loop en zitelement en waterpomp; voor oudere kinderen een natuurlijke poel met stapstenen, ooievaarspaal en trektouw met vlot; voor jongeren een zelfgetimmerde honk; en tot slot voor alle leeftijden een speelheuvel met sleehelling, een geurglijbaan en een hazelaarsbosje om nootjes te rapen. Tussen de speelplekken bevinden zich zitbanken en picknickplaatsen.

De speelplaats is zo opgezet dat het zicht op het open landschap vanaf de openbare weg gehandhaafd blijft. De speelplek is ook bereikbaar vanaf de nieuwe fietsroute tussen speelplaats en begraafplaats.

Met de speelplaats heeft Den Horn zichzelf, geheel naar eigen wensen, een bijzondere, zelfgebouwde en hoogwaardige verblijfsplek gegeven voor alle inwoners van het dorp.

Project gegevens

Locatie: Den Horn

Opdrachtgever: Vereniging Dorpsbelangen Den Horn

Jaar van ontwerp: 2012-2013

Jaar van ontwerp: 2013

Team: Mathijs Dijkstra, Inge Wallerbos

Kernwoorden: inrichtingsplannen / aanjagen / verkennen / concept / maatschappij / samenwerken

Overige projecten