De nieuwbouwwijk Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven en recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid van de natuur op een steenworp afstand van een bruisende stad. Park Meerstad beantwoord hierin de vraag naar groen en recreëren. Het park is onderdeel van een groter groen netwerk in Groningen. Binnen dit netwerk is het park een vloeiend plooiend geheel waar alle functionele en contextuele elementen zich tot verhouden.

Het heuvelachtige landschap binnen het park, biedt niet alleen een natuurlijke sfeer, maar ook veel afwisseling. Zo is er een grote weide die als vallei voor sport en spel tussen de heuvels ligt, maar ook op de heuvels zelf en op het strand zijn er veel speelmogelijkheden. Als tegenhanger van de speelse inrichting van de heuvels is er een strak vormgegeven hoofdroute aangelegd door het midden van het park. Dit pad snijdt op sommige plekken door de heuvels, zodat ook op het rechte pad het reliëf van de omgeving kan worden ervaren.

Het ontwerp is ontstaan door het gebied letterlijk op schaal te plooien. In een laken zijn rimpels gemaakt met een sterke ritmische en plastische ordening waarbij de inhoudelijke elementen die  in het park zullen komen de plaatsing van de plooien hebben bepaald en andersom.

De samenwerking tussen MD Landschapsarchitecten en Jeroen Doorenweerd heeft er voor gezorgd dat Park Meerstad nu het eerste park in Nederland is dat in samenwerking met een beeldend kunstenaar is ontworpen. Daarnaast is het met haar tien hectare ook het grootste openbare landkunst-project in Nederland tot nu toe.

De verwachting is dat het park eind 2018 gereed is.  

Project gegevens

Opdrachtgever: Bureau Meerstad

Jaar van ontwerp: 2015

Team: Mathijs Dijkstra, Nanne Bouma, Anne Nijland, Ivo Thibau.

In samenwerking met: Jeroen Doorenweerd, Lynke Koopal, Aaldert de Vrieze, Robert Leverman, Ankie Boomstra, Jan Samsom, Carin Koning

Kernwoorden: landschappelijke-plannen / stedenbouwkundig-ontwerp / visie / verbinden

Overige projecten