Mijn Schuurwoning Blauwestad

De ontwikkelaars van Mijn Schuurwoning hebben het Scandinavisch wonen als inspiratiebron gebruikt: gelijkvloers wonen, midden in de natuur, in een woning met eerlijke en natuurlijke materialen, flexibel, energiezuinig en aarbevingsbestendig.

MD Landschapsarchitecten heeft een inrichtings- en beplantingsplan gemaakt voor de openbare ruimte rondom de schuurwoningen. De schuurwoningen zijn door de vele ramen op het maaiveld gericht waardoor de kwaliteit van de inrichting van extra belang is. Aan de zijde van de privétuin is er een sterke oriëntering op het water waar de bewoners de mogelijkheid hebben hun boot aan te leggen. Aan de openbare zijde scheidt de straat, al slingerend door de groene zone, de woningen van het water. Deze groenzone is het gebied waar wij een ontwerp voor gemaakt hebben met daarin plekken waar de relatie met het water versterkt wordt.

Het uitgangspunt hierbij was om een eiland te maken met een eigen karakter waardoor de schuurwoningen in een natuurlijk landschap komen te staan. Dit is gecreëerd door het maaiveld te laten glooien en zo een natuurlijke afscherming van de eigen kavel te vormen. Door te kiezen voor inheemse beplanting van bijvoorbeeld berken, vliegdennen en duindoorn wordt het natuurlijk karakter van het eiland versterkt. In combinatie met een bloemrijke onderbeplanting, heesters en enkele accentbomen als wilde peer en appel, Noorse esdoorn en lariks, heeft de openbare ruimte het gehele jaar door een andere uitstraling. De onderlinge scheiding tussen de kavels wordt op een zelfde wijze vormgegeven: een strook met daarin krentenbomen en daaronder een bloemrijk mengsel.

Project gegevens

Locatie: Blauwestad

Opdrachtgever: RUTGERGIETEMACOM en VdpArchitecten

Jaar van ontwerp: 2016

Team: Mathijs Dijkstra, Nanne Bouma

Kernwoorden: samenwerken / visie / kwaliteit / inrichtingsplannen

Overige projecten