Landschapsontwerp zeesluizen Delfzijl

Het ontwerp voor het terrein rondom het zeesluizencomplex in Delfzijl maakt het gebied met een eenvoudige ingreep overzichtelijker, aantrekkelijker en helderder beleefbaar. Ook wordt de overgang tussen het woongebied en het industriegebied subtieler vormgegeven.

Het sluizencomplex is omgeven door dichte bosschages die de sluizen en het achterliggende industrieterrein aan het zicht onttrekken. Met het verwijderen van een deel van deze bosschages wordt deze industrie - datgene wat het gebied zijn identiteit en kracht geeft - zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Bovendien wordt het gebied overzichtelijker en wordt de oriëntatie van het rijverkeer sterk vergemakkelijkt. Door de overgang tussen woon- en werkgebied niet te verhullen wordt het onderscheid tussen beide vergroot. Aan de kant van het woongebied worden de bosschages intact gelaten, zodat de visuele en mentale afstand van het industriegebied voor de bewoners intact blijft op de plek waar dit gewenst is.

Waar de bosschages worden verwijderd wordt een rietgebied aangelegd, doorsneden door grasdijkjes in een patroon geïnspireerd op de ouderwetse printplaat. Dit gebied opent en sluit zich wanneer je er met de auto langsrijdt en vormt zo een passend, bescheiden decor bij zowel de sluizen als het industriegebied.

Project gegevens

Locatie: Delfzijl
Opdrachtgever: Groningen Seaports
Jaar van ontwerp: 2009
Team: Mathijs Dijkstra, Melle van Dijk

Kernwoorden: landschappelijke-plannen / analyse / verbinden

Overige projecten