Lampsculptuur Kerkplein Assen

De speciaal voor het Kerkplein ontworpen lampsculptuur benadrukt door zijn opvallende verschijning, locatie en compositie de stedenbouwkundige vernieuwing en nieuwe identiteit van het plein.

Ten eerste vervangt de lamp de vele verschillende lantarenpalen die anders nodig zouden zijn om het plein te verlichten. Hierdoor kan het plein visueel geheel open gehouden worden en blijft de prachtige zichtas van de Doctor Nassaulaan en de Torenlaan intact.

Ook brengt de lamp evenwicht in het plein, door een visuele tegenhanger te vormen tegenover de Jozefkerk, die het plein domineert. Tegelijkertijd laat de lamp de minder dominante bebouwing tegenover de kerk juist in zijn waarde.

De vorm en compositie van de lamp is zo ontworpen dat hij de beweging van verkeersdeelnemers over het plein accentueert: vanaf iedere plek ziet de lamp er weer anders uit en hij lijkt met de toeschouwer mee te bewegen.

Tot slot geeft de lamp het plein een nadrukkelijke markering als onderdeel van de vernieuwde singelstructuur en één van de entrees van de binnenstad.

Project gegevens

Locatie: Kerkplein Assen
Opdrachtgever: Gemeente Assen
Jaar van ontwerp: 2011
Jaar van uitvoering: 2012
Team: Mathijs Dijkstra, Melle van Dijk, Lesley Thoen, Wen Jiang

Kernwoorden: object-ontwerp / overtuigen / analyse / concept / samenwerken

Overige projecten