Herinrichting plein Roden

 

De besloten competitie waaraan MD Landschapsarchitecten werd gevraagd mee te doen, vroeg om een herinrichting van de Albertsbaan in Roden. Het gaat om een grote open ruimte omsloten door bebouwing die momenteel vrijwel volledig dienst doet als parkeerruimte. De gemeente had reeds stappen gezet het parkeren anders te organiseren. Er moest een parkeerlus komen waarmee in het midden plaats zou ontstaan voor een publiek ruimte. De opdracht was hiervoor een ontwerp te maken.

De plek bevindt zich in het centrum van Roden. Nu is het nog geen aangename verblijfsplek en vooral een ruimte waar men parkeert om vervolgens de omliggende winkelstraten of nabijgelegen brink te bezoeken. De parkeer en aankomstfunctie zal blijven maar de idee is dat met het verbeteren van de ruimte deze plaats onderdeel kan worden van een aantrekkelijker centrumgebied.

Het nieuwe plein staat in verbinding met de omliggende winkelstraten middels enkele steegjes aan weerzijden van de ruimte en een straat. Het eerste uitgangspunt in het ontwerp van MD Landschapsarchitecten was deze steegjes met elkaar te verbinden over het middenterrein. Zo wordt dit gedeelte dat door parkeren omsingeld is geactiveert. Het tweede idee is een groene heuvel te maken waar de paden doorheen snijden. De heuvel is een ruimtedominerend element en zorgt zo voor een duidelijke identiteit, eenheid en vergroening van het plein. Op de kruising van paden onstaat een intieme binnenruimte in de heuvel.  Hier komen zitranden een tribune en waterelement. Dit wordt een geanimeerde plek waar men ook fijn kan vertoeven. Omdat de heuvel ook te zien is vanaf de randen van het plein over de geparkeerde autos heen veranderd de beleving ook hier. 

Project gegevens

Locatie: Roden

Opdrachtgever: Gemeente Noordenveld

Jaar van ontwerp: 2016

Team: Mathijs Dijkstra, Nanne Bouma, Michaël Rouwendaal, Robin Vangheluwe

Kernwoorden: landschappelijke-plannen / kwaliteit / visie / maatschappij

Overige projecten