Dijkmeubilair Lauwersoog

 De transformatie van de dijk tot een gebied dat niet alleen zee en meer van elkaar scheidt, maar ook een eigen verblijfskwaliteit heeft vraagt ook om inrichtingselementen die hierbij passen. Speciaal voor de dijk ontworpen meubilair sluit aan op de identiteit en het toekomstige gebruik van de dijk.

UITGANGSPUNTEN

In navolging van Proloog is ervoor gekozen het meubilair een kloeke uitstraling te geven, passend bij het karakter van de dijk. Maar de plaatsing op de dijk betekent ook dat het meubilair om moet kunnen gaan met een onzekere toekomst bij de toekomstige dijkverhoging. Daarom is het meubilair ontworpen als integraal plateau dat zonder fundering geplaatst kan worden en makkelijk opgepakt kan worden en elders herplaatst kan worden. Om de herkenbaarheid van het gebied te vergroten sluit het meubilair aan op de herkenbare kleur van de overage objecten op de dijk.

TWEE TYPES

In Lauwersoog zijn twee duidelijk te onderscheiden bezoekers te vinden; bezoekers die naar Lauwersoog komen om uit te waaien over de te zee staren en bezoekers die Lauwersoog aandoen als tussen- of eindstop op een gezellig uitje. Beide bezoekers hebben andere wensen met betrekking tot het meubilair. Voor de ‘uitwaai’-bezoeker is een enkel zitmeubel ontworpen, waarop twee tot drie bezoekers naast elkaar kunnen zitten. Deze meubels hebben aan één zijde een plateau waarop de voeten kunnen rusten, dat de meubels een duidelijke richting geeft. Voor de gezelligheidsbezoeker is een zitgroep met tafel ontworpen, waaraan samen gezeten en gegeten kan worden. Beide meubels bestaan uit een gecoat frame van stalen profielen dat tevens de fundering van het element vormt, waarop een robuust houten dek omvouwt van plateau naar bank en tafel.

Project gegevens

Locatie: Lauwersoog

Opdrachtgever: Gemeente de Marne

Jaar van ontwerp: 2014

Team: Mathijs Dijkstra, Melle van Dijk

Kernwoorden: verbinden / visie / strategie / object-ontwerp

Overige projecten