De Stad Vernieuwt

Op dit moment wordt een belangrijke groep nog niet bediend door de aantrekkende woningmarkt in Stad: de ‘middengroep’. Dertigers die het de afgelopen jaren niet makkelijk hebben gehad, maar die toch door hun inventiviteit, creativiteit en ondernemerschap (o.a. ZZP’ers) het hoofd boven water hebben weten te houden. Dertigers die stedelijk wonen prefereren boven het landelijk gebied, die houden van duurzame oplossingen, graag interactie hebben met de mensen om zich heen, maar ook individueel ‘hun ding doen’. Dertigers die werken, wonen en genieten, hebben weten te verheffen tot een nieuwe levensvorm.

Maar niet alleen de ‘dertigers’ vallen op dit moment qua wonen tussen de wal en het schip. Ook de 55+’ers en de jonge gezinnen met kinderen dreigen de stad te verlaten bij gebrek aan passende woningen. Die middengroep heeft Groningen echter hard nodig en niet alleen als motor van de economie. Daarom slaan Rizoem, Sandra Grabs en MDLandschapsarchitecten de handen ineen. Kwaliteit van leven integreren met wonen, werken, bouwen en financieren; ze laten graag zien hoe het anders kan én hoe het passend kan.

Passende woningen

De toekomstige bewoners/gebruikers waar het hier om gaat, zijn niet over één kam te scheren. Werken, wonen en gemeenschappelijkheid is voor deze groep steeds meer functioneel verweven. Daarnaast vraagt iedere levensfase om andere woonkwaliteiten. Het leveren van een x-aantal standaard huizen is eigenlijk niet meer van deze tijd. Bovendien is er geen onbeperkte hoeveelheid kavels voor handen: wonen in de stad is slim omgaan met de ruimte in de stad.

Anders denken dus. Niet meer in vierkante meters, maar in ‘ruimten’. Ruimten met ‘overmaat’: minder vierkante meters, maar méér kubieke meters. Kubieke meters (kuubs) die individueel in te richten zijn, die letterlijk de vrijheid geven voor een eigen invulling. Koken onder de werkplek, slapen in de hoogte, wonen in de diepte, alles is mogelijk. Passend bij iedere leefstijl én bij ieders budget.

Individualiteit in woonruimte, maar gemeenschappelijkheid in de ‘andere’ ruimte: de ruimte waar je elkaar ontmoet, inspireert en (re)creëert. Wonen stopt immers niet bij de voordeur: je bent samen betrokken bij je directe leefomgeving.

Passende werkplekken

Werkplekken integreren in de eigen woonruimte of toch liever in de gemeenschappelijke ruimte?

Passende financieringsvormen

Past het even niet? Dan huur je je ruimte. Past het wel? Dan koop je hem. Maar ook investeren in andere ruimtes is mogelijk; je eigen vermogen inleggen en zo een leuk pensioenpotje opbouwen door waardeontwikkeling en/of door het rendement op het ingebrachte vermogen, is zo’n voorbeeld. Een vastgoedfonds, met name gefinancierd door bewoners, sympathisanten en gebruikers. En dat werkt; er is immers een gezamenlijk belang en dus echte betrokkenheid.

Passende plek

Het schiereiland aan de Hunze en Deense Haven is bij uitstek zo’n plek. Deze plek -die ooit bedoeld was voor scheepvaart en bedrijvigheid-vráágt gewoon om een nieuwe invulling. Een plek met geschiedenis, waar loods, havenkranen, zandhopen en de dynamiek van het water de uniciteit van het ándere wonen, werken en leven onderstreept. Een plek waar verschillende karakters als kade, groen en contact met het water een kwaliteit genereren die de diversiteit van de doelgroep aanspreekt. Een plek waar de weidsheid van het kanaal het gevoel van ruimte en overmaat benadrukt die past bij grenzeloos en integraal denken over wonen, werken en genieten.

Project gegevens

Locatie: Groningen

Opdrachtgever: Platform GRAS

Jaar van ontwerp: 2016 

Team: Mathijs Dijkstra, Nanne Bouma, Anne de Ruyter

In samenwerking met: sandra grabs architectuur, Rizoem

Kernwoorden: stedenbouwkundig-ontwerp / aanjagen / verkennen / visie / maatschappij

Overige projecten