Aanpak haven Lauwersoog

De vernieuwing van de recreatieve zeehaven van Lauwersoog combineert een verbeterde logistieke organisatie met een heldere, flexibele en aantrekkelijke ruimtelijke inrichting. Het plan lost de in de haven spelende ruimtelijke knelpunten op en creëert tegelijkertijd plek voor nieuwe ontwikkelingen.

Ruimte scheppen: horizontaal

De haven van Lauwersoog herbergt zowel een recreatiehaven als een visserijhaven. De verkeersstromen van en naar beide havens hebben elk hun eigen ritme en behoeftes en zitten elkaar daardoor in de weg. Door de visserijhaven een eigen afslag te geven die veel directer aansluit op de industriële kant van de haven, schept het plan voor beide havens lucht en ruimte. De visserijhaven kan beter functioneren en de recreatiehaven wordt nadrukkelijker verblijfsgebied en krijgt meer mogelijkheden om zich als zodanig te ontwikkelen.

Ruimte scheppen: verticaal

Om het overstromingsrisico voor de buitendijkse bebouwing te beperken wordt alle nieuw te realiseren bebouwing op een verhoogd niveau geplaatst. Hierdoor ontstaat echter een groot hoogteverschil tussen de haven en de nieuwe bebouwing. Door een extra tussenniveau te creëren verandert dit hoogteverschil van een probleem in een kans. De mogelijkheid ontstaat om een heldere en logische indeling van de ruimte te creëren: het hoogste niveau voor de bebouwing en terrassen; het tussenniveau voor (informeel) parkeren en evenementen; het onderste niveau voor de recreatieve verbinding met andere plekken in de haven, zoals de veerhaven. De onderverdeling in hoogteniveaus biedt nog een ander voordeel: het is een zeer effectieve golfbreker in geval van overstromingsgevaar.

Materialisering en groen

Voor de gehele haven is gekozen voor een materialisering die past bij de uitstraling van een zeehaven: basalt, gestort beton en stelconplaten. In het recreatieve deel van de haven wordt deze uitstraling verzacht door het toepassen van zoutminnend inheems groen.

Project gegevens

Locatie: Lauwersoog
Opdrachtgever: Gemeente de Marne, Provincie Groningen
Jaar van ontwerp: 2011-2012
Team: Mathijs Dijkstra, Melle van Dijk, Marc de Vrij
In samenwerking met: pvanb architecten

Kernwoorden: inrichtingsplannen / visie / expertise

Overige projecten